Liefhebber

Doordat mijn vader en broer al eeuwen (tenminste voor mijn gevoel) duiven hadden wilde ik dat ook wel eens proberen. Ik heb mij toen in 1983 aangemeld bij de Luchtbode in Papendrecht, waar ik destijds woonde. Ik ben toen uiteraard begonnen met de duiven van mijn vader en Kees, dit gebeurde natuurlijk met de gebruikelijke ups en downs. Toen vloog ik nog het traditionele weduwschap met doffers, maar kon toch aardig mijn prijsje verdienen, ondanks mijn beroep als vrachtwagenchauffeur, en dat is nou niet het meest ideale beroep voor een duivenmelker. Dan is het inderdaad roeien met de riemen die je hebt.

Ton BosuaIn 1994 ben ik verhuisd naar Dordrecht en lid geworden van de DCVB (P.V. de Sperwer), waar ook Piet v.d. Merwe en Kees Bosua hun kunsten vertonen.

De duiven die mijn hokken bevolken zijn nog steeds overwegend de duiven van Bosua. Dit zijn de rechtstreekse van Kees en de rechtstreeksen van Kees die ik van Bram Kooij kon kopen. Later heb ik nog wat duiven aangekocht van andere liefhebbers.

Sinds 1996 ben ik overgestapt op het weduwschap met duivinnen, en dat is nog steeds zo. Ik vind het een makkelijk systeem en bevalt me prima. Ik zou ook best wel met doffers willen vliegen, maar de beschikbare tijd en ruimte laten dat niet toe, dus dan moet je keuzes maken.

Ik vlieg gemiddeld met 12 tot 14 duivinnen, en dat betekent weer keuzes maken met de dubbelvluchten. Vandaar dat ik dit jaar wil gaan starten met ongeveer 20 duivinnen. Ik heb er op dit moment nog een 10-tal oude duivinnen zitten, waarvan er enkele naar het kweekhok zullen verhuizen. Tevens ben ik van plan om bijna alle jonge duivinnen aan te houden en dan maar zien wat er van terecht komt.

Ik kweek ieder jaar zo'n 50 jonge duiven voor eigen gebruik, maar voor dat de vluchten begonnen zijn, zijn er natuurlijk ook al de nodige verliezen. Ik wil dit jaar proberen om de jonge duiven zoveel mogelijk voor de vluchten op te leren in plaats van tussendoor, als ik zelf ook in de gelegenheid ben. Ik heb ongeveer 16 kweekkoppels, maar dat wil nog weleens verschillen van jaar tot jaar, zoals gezegd overwegend de Bosua duiven en wat duiven van andere liefhebbers.

Van het voeren maak ik niet zo'n probleem; op de korte vluchten krijgen ze afgepaste hoeveelheden, en zodra ze 2 nachten mand krijgen dan krijgen ze zoveel ze lusten. Ik meng enkele balen voer door elkaar, en dan kunnen ze zelf bepalen wat ze op dat moment nodig hebben. Ook geef ik dagelijks vers grit en mineralen.

Wat betreft de medicatie is het waarschijnlijk zoals bij de meeste anderen; ik geef om de 3 tot 4 weken een geelkuur. En indien nodig iets voor de luchtwegen. Sinds enkele jaren geef ik ook aan het eind van het vliegseizoen een 10-daagse kuur tegen paratyphus. Als ik helemaal niet meer vertrouw, maak ik graag gebruik van de diensten van Henk de Weerd.

Ik heb een totale hokruimte van 13,5 meter; 5 meter voor de vliegduivinnen met hun doffers, 4 meter voor de kwekers en 4,5 meter voor de jonge duiven. Helaas heb ik geen ruimte om rennen voor de hokken te plaatsen, maar anders zou ik dat zeker doen.